Vragen definitief ontharen

Wat wordt bedoeld met definitief ontharen?

Bij definitief ontharen wordt van alle aanwezige haren het haarzakje doodgemaakt. Deze haren komen niet meer terug. Dit wil echter niet zeggen dat op de behandelde plek nooit meer haar zal groeien! In de huid zitten namelijk ‘slapende’ haren die ooit actief kunnen worden door bijvoorbeeld hormoonwisselingen. Deze ‘slapende’ haren kunnen met de huidige techniek niet doodgemaakt worden en kunnen dus later voor nieuwe haargroei zorgen. Hierdoor moet je er rekening mee houden dat herhalingsbehandelingen nodig kunnen zijn.

Wat is het principe van definitief ontharen?

Als men wil dat een haar definitief verdwijnt, zal het haarzakje doodgemaakt moeten worden. Door het haarzakje te verwarmen tot 70°C zal deze worden vernietigd en zal de haar niet terug groeien. Ontharen is het meest actief op de haren die in de groeifase zijn, omdat alleen die haren nog vastzitten aan de voedingsbodem. Aangezien niet alle haren zich tegelijkertijd in dezelfde groeicyclus bevinden, is een aantal behandelingen nodig om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. De cyclus van een haar bestaat uit 3 verschillende fases: groeifase, overgangsfase en rustfase. De duur van de verschillende fases van de haarcyclus is afhankelijk van het lichaamsgebied.

Wat zijn de verschillende methoden van definitief ontharen?

Ontharing door Elektrische epilatie
Het opwarmen van het haarzakje gebeurt bij elektrische epilatie met een heel dun naaldje die langs het haartje in het haarzakje wordt gebracht. Vervolgens wordt een elektrisch stroompje toegediend waarbij de vrijkomende warmte door het haar wordt geabsorbeerd. Hierdoor wordt onderhuids de haarwortel vernietigd. Op deze wijze wordt ieder haartje behandeld. Bij GoHair kunnen de evt. overgebleven witte haren met elektrische epilatie verwijderd worden

Voordelen elektrisch epileren
• Geschikt voor alle haarkleuren, dus ook rood, grijs en lichtblond (dit in tegenstelling tot laser/flitslamp behandeling)

Nadelen elektrisch epileren
• Langdurig proces (haartje voor haartje)
• Gevoelig
• Duur (door groot aantal behandelingen)
• Sterk afhankelijk van de kunde van de behandelaar

Ontharing met licht

Ontharing met licht is de modernste en meest elegante manier van ontharen. Bij ontharing met licht wordt de haarwortel opgewarmd door een krachtige lichtbron die door de huid heendringt tot in de haarwortels. Er wordt een lichtsoort gebruikt die wordt geabsorbeerd door het pigment in de haren. De haren nemen dit licht op en worden daardoor warm. Hierdoor wordt onderhuids het haarzakje vernietigd zodat er geen nieuwe haar meer kan groeien.
 

Ontharing met licht is niet mogelijk voor rood, lichtblond en grijs haar. In deze haarkleuren zit bijna geen pigment wat nodig is om met licht het haarzakje te kunnen verwarmen. De enige manier om deze haren duurzaam te verwijderen is door middel van elektrische epilatie.
Er zijn twee verschillende systemen voor ontharen met licht: LASER en flitslamp (IPL, VPL, LHE).

Wat is het verschil tussen LASER en flitslampen (IPL, VPL, LHE)?

LASERS geven een bijzondere vorm van licht dat naast een krachtige evenwijdige bundel uit maar één golflengte bestaat (één kleur). Dit maakt ze bij uitstek geschikt om een specifieke plek in de huid te behandelen. Een ontharingslaser gebruikt een specifieke golflengte die alleen wordt geabsorbeerd door pigment (in het haar), zonder daarbij het omringende weefsel te verhitten. Deze lasersystemen zijn speciaal ontwikkeld voor het ontharen.

Flitslampen (IPL, VPL, LHE) zenden een heel scala aan golflengten uit, net zoals een gewone lamp. Hierdoor werken ze dus niet uitsluitend op het pigment, maar ook op het vocht in de huid en de rode bloedlichaampjes in het bloed. De systemen VPL en LHE zijn variaties op IPL en zijn dus geen LASER. Flitslampen kunnen impact hebben (en schade berokkenen) op alle weefselcomponenten in en direct onder de huid. Maar men heeft hier iets op gevonden: door gebruik te maken van een filter voor de lamp worden bepaalde golflengtes onschadelijk gemaakt. De bundel licht die nu vrijkomt, kan worden gebruikt voor ontharen zonder ander weefsel te beschadigen. Wel gaat hierdoor een groot deel van het licht verloren. Er wordt dus minder warmte afgegeven aan het haar. Ook werken de flitslampen met grote koppen. De energiesterkte neemt hierdoor nog meer af. Met als gevolg dat de vernietiging van het haarzakje minder effectief is. Dit is een van de redenen waarom er met flitslicht meer behandelingen nodig zijn dan met laser.

Flitslampen zijn met name populair vanwege de mogelijkheid om te variëren met de golflengten, zodat meerdere behandelprocedures uitgevoerd kunnen worden met dezelfde machine, zoals het verwijderen van haarvaatjes. Deze flexibiliteit maakt flitslampen interessant voor schoonheidssalons. Daarbij is een flitslamp in aanschaf een stuk goedkoper dan een LASER.

Komt iedereen in aanmerking voor laserontharing?

Helaas niet. Voor succesvol ontharen met licht is nu eenmaal pigment nodig. Dus haren waarin geen pigment zit, kunnen met deze methode nog altijd niet worden verwijderd. Ofschoon sommige aanbieders je anders willen doen geloven, is er op dit moment geen enkele werkende methode voor grijs, lichtblond en rossig haar. Voor mensen met een donkere huid geldt dat de kleur van het haar donkerder moet zijn dan de kleur van de huid.

Is ontharen met de laser gevaarlijk?

Nee, absoluut niet. De moderne lasers voor het ontharen zijn speciaal ontwikkeld voor permanent ontharen en geven geen bijwerkingen. Je moet je er wel bewust van zijn, dat warmte tijdelijk kan leiden tot kleine pigmentverschuivingen. Dit gebeurt vrijwel alleen bij een huid die door de zon of zonnebank is gekleurd. Laat je dan ook niet behandelen als je pas uitgebreid in de zon bent geweest of onder de zonnebank. Wacht dan 5 tot 6 weken en start dan pas met de behandelingen. Pigmentverschuivingen komen weinig voor en zullen in de regel herstellen. Wel is er een positieve bijwerking van ontharen met de laser, namelijk een verbetering van de huidstructuur. Tijdens de behandelingen worden de ogen van een ieder in de behandelruimte goed beschermd door speciale brillen. Het laserlicht wordt op deze manier volledig geneutraliseerd, zodat het licht geen schade kan aanrichten aan de ogen.

Zijn de behandelingen met de ontharing laser pijnlijk?

Bij een goede laserbehandeling worden de haarzakjes vernietigd door warmte. Het gevolg is dat er soms een kort licht pijnlijk gevoel wordt ervaren. Gelijktijdig wordt de huid gekoeld door de kop van de laser, waardoor het omliggende weefsel niet wordt beschadigd. Na de behandeling kan de huid enige roodheid vertonen en licht branderig aanvoelen. Coolpads en Aloe Vera gel geven dan verlichting.
 

Het vernietigde haarzakje wordt in de loop van de weken opgevuld met collageen. Dit is het reguliere huidweefsel. Waar bij elektrisch ontharen de ruimte wordt gevuld met littekenweefsel, wordt bij laserontharen de ruimte dus opgevuld met normaal huidweefsel. Dit is een van de redenen waarom de huidstructuur verbetert.

Welke lichaamsdelen kunnen worden behandeld?

Alle lichaamsdelen komen in aanmerking voor laserontharen met uitzondering van de wenkbrauwen. Wel het stukje tussen de wenkbrauwen kan worden behandeld. De koppen van lasers en zeker van flitslampen zijn niet geschikt om wenkbrauwen te epileren. Bovendien mag het intense licht niet in de oogkas komen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Haar kent drie fasen: groeifase, overgangsfase en rustfase. Alleen haren, die goed vastzitten in het haarzakje (groeifase), zullen de warmte goed afgeven, zodanig dat de voedingsbodem wordt vernietigd. De haren, die loszitten en op uitvallen staan (overgangsfase), zullen het haarzakje niet vernietigen. Ook de ‘slapende haren’ (rustfase) kunnen niet vernietigd worden. Voor een permanent resultaat van de ontharing moet dan ook het gebied meerdere keren worden behandeld. In de regel zijn er minimaal 6 behandelingen nodig en gemiddeld 8. Dit geldt voor ontharen met krachtige, kwalitatief hoogwaardige lasers (niet voor IPL flitslicht apparatuur).

Wat mag ik wel en wat mag ik niet tijdens de behandeling?

Allereerst mag je niet meer plukken, harsen of epileren. Voor een succesvolle behandeling moet het haareinde in het haarzakje aanwezig zijn. Wel mag je scheren of ontharingscrème gebruiken. Daarnaast mag je het gebied dat behandeld moet worden, niet blootstellen aan overmatig zonlicht. Dit houdt concreet in, dat vanaf 6 weken voor de eerste behandeling tot en met 6 weken na de laatste behandeling overmatig zonlicht op het gebied moet worden vermeden. Je mag vanzelfsprekend wel naar buiten, maar in de zomer moet je een sunblock (SPF 50) gebruiken, zodat de huid goed wordt beschermd. Deze voorzorg is nodig om het risico op tijdelijke pigmentverschuivingen tegen te gaan.

Ben ik voor altijd van mijn overbeharing verlost?

Wanneer de haar goed vastzit in het haarzakje en dus volledig wordt verwarmd tijdens de behandeling, zal hieruit geen nieuwe haar meer kunnen groeien. Dus weg is weg. Wil dat dan zeggen, dat je voor de rest van je leven haarvrij bent? Waarschijnlijk niet voor 100%. Na 4 tot 5 behandelingen zal het behandelde gebied er vrijwel haarvrij uitzien. Er blijven echter donsharen achter en deze kunnen zich in de loop van de jaren onder invloed van hormonen, medicatie of overmatige irritatie tot nieuwe volwassen haren ontwikkelen. Deze haren kunnen dan weer permanent worden verwijderd. Er is een troost, het totale aantal haarzakjes is al voor je geboorte bepaald. Je ontwikkelt geen nieuwe haarzakjes meer tijdens je leven.

Voor meer informatie
kunt u ons bereiken op: